Paul & Ilona (Kreta 2011)

Trouwen in Agios Nikolaos

Direct na het huwelijksaanzoek op het prachtige stenen strand van Plaka (met uitzicht op Spinalonga) kwam het idee om te trouwen op Kreta en wel in Agios Nikolaos.
Zo was de reis een half uur later helemaal rond. Eenmaal thuis ga je dan achter de documentenstroom aan en dat viel niet mee. Integendeel zelfs: steeds verschillende berichten zodat je net geen eensluidend verhaal hebt. Wat nu??
We werden gewezen op de Griekse Bruiloft en dat klonk als muziek in de oren. Na een bezoek gebracht te hebben bij Brigitte thuis waren we er helemaal van overtuigd: dat kom helemaal in orde. En dat kwam het ook. Totdat een brand van het gemeentehuis in onze woonplaats letterlijk en figuurlijk roet in het eten gooide. Alle documenten in het gemeentehuis waren in de brand verloren gegaan.
Het werd maanden langer wachten eer we de documenten hadden. Toen deze er eenmaal waren ging e.e.a. in een stroomversnelling En dat dankzij de geweldige hulp van Brigitte. Het was uiteindelijk jammer dat Brigitte niet mee ging omdat we daar alles zelf konden regelen met hulp van onze Nederlandse en Griekse vrienden ter plekke.
Toen we zelf in Agios aankwamen (1½ week voor onze bruiloft) bleek dat in het gemeentehuis alles gereed lag. We moeten ook erkennen dat Lucia Jongbloed (eigenaresse van de Toodeliedokie bar te Agios Nikolaos) het voortreffelijke voorwerk van Brigitte super afrondde.
1 Week voor de bruiloft kwam onze familie (met de vaders van 84 en de moeders van 80 incluis!!!) aan en het werd de hele week één groot feest. Je vergeet een bruiloft zo wie zo niet maar dit vergeten we absoluut nooit meer. Wat een vreugde, blijdschap en genot.
Dit kwam mede door de grote Griekse gastvriendelijkheid. Ongelooflijk!!

Op onze trouwdag begonnen we om 7.00 uur met een duik in de zee: heerlijk verkwikkend. Om 9.00 uur het gezamenlijke ontbijt waarbij de bruidegom steeds stiller werd want het moment kwam eraan dat de bruid zich zou gaan afzonderen. Om 11.00 uur arriveerde de fotografe en toen kwam ook het moment dat de bruid zich zou gaan tonen. En hoe prachtig schreed ze de trap af. Samen met de getuigen!!
De weg naar de trouwlokatie (die we te voet aflegden) was een grote troimftocht. Vanuit alle hoeken kwamen de Grieken en toeristen naar buiten om te applaudiseren. We werden er gewoonweg stil van.
Vervolgens ging e.e.a. in een stroomversnelling met als afsluiter de scootertocht van de bruidegom met Lucia naar het gemeentehuis om de benodigde stempels te halen. Een half uur later waren alle documenten gereed. We kregen voortreffelijke medewerking van de ambtenaren van Agios Nikolaos.
Voor het hotel was de boulevard in beslag genomen door onze familie en enkele Griekse vrienden. Dit was gewoonweg super: de bruidstaart met champagne nuttigen met flanerende toeristen tussen ons door manoevrerend. Dat kan alleen in Griekenland.
In de avonduren gingen we met enkele taxi's op weg naar Exxo Lakonia naar restaurant Stavrakakis. Hier wachtte de eigenaar Manolis Stavrakakis ons samen met het personeel op. Hier hebben we genoten van een geweldig diner met heerlijk eten en zalige wijn!!
Na afloop gingen we nog naar de Toodeliedokie bar om e.e.a. af te sluiten. De vermoeidheid begon toe te slaan.
Moe maar zeer voldaan gingen we rond 02.00 uur naar bed.

Wat hebben we genoten van de gemoedelijke sfeer bij zo een belangrijke gebeurtenis: dat is wat iedereen bij is gebleven, de rust en kalmte die er heerste. Dit mogelijk gemaakt door de typerende Griekse gastvrijheid en vooral de gewone menselijke omgang naar gasten. Of wij dat nou zijn of iemand anders. Dat maakt niet uit. Men is hier nog vooral mens vanuit het hart. Daarom zal ons hart altijd aan Agios Nikolaos verbonden blijven. Ook omdat we er getrouwd zijn maar vooral door onze Griekse vrienden ter plekke!!!

Brigitte, jij bedankt voor het rustpunt hier in Nederland. Jij bracht licht in de duisternis wat de documenten betreft. Een absolute aanrader voor degenen die de plannen nog voor zich hebben.

Kalo Taxidi

Ilona en Paul

Paul en Ilona (N-O Kreta 2011)