Josien & Mark (Naxos 2008)

Toen we in mei 2007 besloten te gaan trouwen, stond een ding eigenlijk al heel lang vast, Griekenland zou het worden! Samen hebben we jarenlang zitten fantaseren over hoe onze bruiloft perfect zou zijn.

Al vrijwel meteen vanaf het huwelijksaanzoek op de Akropolis in Athene zijn we gaan denken hoe we dit avontuur zouden gaan aanpakken. Dat het geen standaard huwelijk mocht worden, was duidelijk. Gedurende de vele keren dat we Griekenland hebben bezocht (de laatste jaren al bacpackend), heeft dit land een speciale plek in ons hart gekregen. Wat Griekenland zo speciaal maakt is niet in een woord uit te drukken. Voor ons is het vooral de combinatie van een aantal elementen zoals: de zeer vriendelijke bevolking, de eeuwen oude cultuur en de prachtige en afwissellende natuur.

Alle eilanden en schitterende plekken die we bezocht hebben waren verschillend, maar hadden

allemaal die speciale Griekse sfeer.

Twee jaar geleden bezochten we het eiland Naxos, waar we een aantal dagen van dit

wonderschone eiland hebben genoten. Naxos is voor ons een van de meest

complete eilanden, het heeft als het ware alles wat voor Giekenland zo kenmerkend is. Daarom hebben we besloten dat we hier wilde gaan trouwen. Naxos stad (oftewel Chora) is een stadje waar je , je snel thuis voelt. Het is een stadje waarvan alleen al de uitstraling en de middeleeuwse straatjes je mee terug in de tijd nemen. Mede daarom was dit voor ons de perfecte locatie voor een intieme bruiloft en een heerlijke vakantie.

Niet wetende dat het bijna een onbegonnen klus zou zijn om op eigen houtje een huwelijk op Naxos te gaan te regelen, begonnen we vol enthousiasme met het verzamelen van informatie over trouwen in Griekenland. Gaandeweg werd ons duidelijk dat het zonder professionele hulp bijna onmogelijk zou zijn, tenminste op manier zoals wij ons dat hadden voorgesteld. We wilden zowel voor de wet als voor de kerk trouwen. Het liefst ook nog in een wit pittoreske kerkje, waar er zovele van te vinden zijn in Griekenland.

Het organiseren van de reis en de accommodatie was geen probleem. We hebben gekozen voor appartementencomplex Bourgos van gastvrouw Katherina, hier hebben we 2 jaar geleden ook al eens gelogeerd. Deze studio’s liggen midden in het oude plaatsje, echt een geweldige locatie!

Om de bruiloft daadwerkelijk te gaan regelen werd een stuk moeilijker, de taal en het niet kennen van de weg in de ambtssysteem van Griekenland vormde een groot struikelblok.

We zijn toen gaan zoeken naar iemand die ons hierbij kon helpen Na enige tijd kwamen we op het internet de site van Brigitte tegen, al snel dachten we dat dit de uitkomst zou kunnen zijn voor onze wensen, dit in tegenstelling tot alle andere weddingplanners waar je alleen maar standaard pakketjes kon laten regelen.

Vrijwel meteen zijn we contact gaan zoeken om meer te weten te komen over de werkwijze van Brigitte. Na een aantal keren contact te hebben gehad via telefoon en mail hebben we na een prettige ontmoeting bij haar thuis hebben de knoop doorgehakt en zijn we het huwelijk langzamerhand gaan vormgeven.

Brigitte had toevalligerwijs ook nog eens bijna 9 jaar op Naxos gewoond, waardoor ze goed wist hoe alles reilde en zeilde op Naxos.

Het hele proces van organisatie, documentstroom etc. heeft Brigitte perfect geregeld. Ondanks het feit dat een kerkelijk huwelijk nou niet echt het makkelijkst te regelen was, heeft ze met geweldige inzet het voor elkaar weten te krijgen, zodat wij onbezorgd en met een goed gevoel op 21 mei 2008 naar Naxos konden afreizen, samen met onze twee families (totaal 9 personen).

26 mei 2008, dat wordt onze dag! De dagen voorafgaand hebben we samen met Brigitte de puntjes op de i gezet en zijn we tevens op hartverwarmende wijze geholpen door de Naxoten, waarbij o.a. een ontmoeting met de Griekse Papas veel indruk maakte.

Voor de grote dag zelf schieten woorden eigenlijk te kort. Op een ontspannen manier zijn we de dag begonnen met een overheerlijk ontbijt (verzorgd oor onze gastvrouw Katherina) op het dakterras van ons verblijf. Onze familie hadden samen gezorgd voor een feestelijke versiering van het straatje en het dakterras.

Met de ontkurking van de champagnefles werd de officiële start van deze dag ingeluid. Een dag die uiteindelijk weer veel te snel voorbij zou zijn. Vervolgens zijn we ons gaan omkleden, natuurlijk ieder apart!

Het weerzien in het kleine straatje van het oude Kastro bij onze studio was fantastisch.

Hierna zijn we samen met de fotograaf foto’s gaan maken in oude stad en bij de Portara. Daarna vervolgden we onze weg, onder de Grieks blauwe hemel, over de boulevards naar het stadhuis. Onderweg en al lopende over de boulevard werd ons nogmaals duidelijk dat ook de inwoners van Naxos en de toeristen van dit schouwspel, dat wij veroorzaakten, genoten en dit al applaudisserend bevestigden. Overal waar we kwamen werden we gefeliciteerd. Net zoals wij ons vereerd voelden dat we op dit paradijselijke eiland mochten trouwen, was dit gevoel wederzijds vanuit de inwoners.

De huwelijksceremonie in de raadszaal van het stadhuis, die voltrokken werd door de loco-burgemeester verliep voortreffelijk. Brigitte heeft alles vertaald, van het moment dat we elkaar het ja woord hebben gegeven tot en met de toespraak van de locoburgemeester. De loco-burgemeester heeft ons zeer goed geholpen en heeft veel moeite gedaan om er een speciaal moment van te maken. Dat wij in de toekomst moesten terugkeren naar Naxos, was voor hem overduidelijk.

Nadat we genoten hebben van de ceremonie en de felicitaties door familie en aanwezige Griekse vrienden, konden we onze weg vervolgen naar het kerkje vlakbij het strand dat honderd meter verder lag.

Hier werden we door verwelkomt door Griekse muzikanten voordat we het kerkje binnen gingen.

De kerkelijke inzegening was echt indrukwekkend, de Griekse Papas heeft ons huwelijk op een zeer speciale manier ingezegend en bezegeld voor de toekomst, echt een unieke ervaring!

We hebben echt genoten van elk moment. De dag kon niet meer stuk en na een dansje voor de kerk was de trend definitief gezet voor de rest van deze dag. Samen onder begeleiding van de twee muzikanten zijn we flanerend over het strand naar een leuke strandbar gegaan waar we de bruidstaart zijn gaan aansnijden.

Na de champagne en taart heeft Mark een heel mooi liedje voor Josien gezongen en heeft dit ook zelf begeleid met gitaar. Alweer een onvergetelijk moment!

Hierna hebben we nog een aantal mooie strandfoto’s gemaakt en vervolgens even uitgerust en een drankje genomen aan de boulevard, even bijkomen van al die emoties!

S’ avonds hebben genoten van diverse Griekse specialiteiten in een klein restaurantje midden in de oude stad, heel intiem. Onverwacht maar wel erg gezellig zijn we uiteindelijk beland in een mooie bar aan de boulevard, hier hebben we daarna nog tot in de kleine uurtjes gefeest. Hierna zijn we al feestend naar huis gegaan. Naar huis zeggen we, want zo voelt Naxos toch wel voor ons.

Het was echt een onvergetelijke dag, net een sprookje maar dan echt!

Dankjewel Brigitte, zonder jou en je voortreffelijke begeleiding was deze dag nooit werkelijkheid geworden.

We genieten nog elke dag van de mooie foto’s, de filmopnames en onze herinneringen, het was SUPER!

Efcharisto poli!

Mark en Josien Houben

Josien en Mark - Naxos 2008