Daniël & Nathalie (Samos 2008)

Het begon eigenlijk allemaal als een soort grap….

Ik vertelde mijn vriendin dat mijn vriend en ik liever niet in Nederland wilde trouwen, we wilden graag een bruiloft buiten, met mooi weer natuurlijk, informeel en zeker niet te groot.

Nou, dan trouw je toch in Italie, net als Marco Borsato, zei mijn vriendin toen. Mijn reactie was: “nou, als we dan toch gek doen, dan gaan we natuurlijk naar Griekenland!”. (Bezoekers van deze website zullen dat :”natuurlijk naar Griekenland” wel begrijpen.)

Toen ik even later thuis tegen mijn vriend voor de grap zei: “joh, weet je wat we doen? Laten we in Griekenland trouwen”! zei hij gelijk “Ja! Dat doen we!”

Belangrijk vonden wij het dat onze ouders en een aantal vrienden en familieleden erbij zouden zijn, dus toen zij ook enthousiast waren wisten we dat ons te doen stond.

Ja, en dan begint het allemaal pas echt….ik heb jaren ervaring met het organiseren van groepsreizen dus over de reis maakte ik me geen zorgen, maar ja, waar gaan we heen en hoe werkt dat dan allemaal daar? Kun je daar wel trouwen en welke papieren heb je dan nodig? Wij spreken allebei geen Grieks dus we waren er al snel achter dat dit fantastische plan alleen maar door kon gaan als we “iemand kunnen vinden die gek is op Griekenland zoals wij, die de taal spreekt en die de hele bruiloft en de papierwinkel kan regelen” Ja,zei ik “en het moet wel klikken hoor, anders is het ook niet leuk op je bruiloft.”.

Ik ben achter de computer gaan zitten en via google al heel snel “De Griekse Bruiloft”van Brigitte gevonden. Haar website en de verhalen van andere bruidsparen spraken ons ontzettend aan. We hebben in het voorjaar van 2007 een afspraak gemaakt bij Brigitte thuis en hebben een heel leuk gesprek gehad. Wat een klik! Voor ons stond als een paal boven water, dit gaat écht gebeuren!

We hebben samen met Brigitte besloten om te trouwen op Samos. Hoewel we nog nooit op Samos geweest waren hebben wij gekozen voor dit eiland in verband met ons gezelschap. Wij houden van het échte Griekenland zoals we dat zo mooi noemen allemaal. Omdat wij met een groep van 35 verschillende mensen een hele week zouden afreizen vonden we het belangrijk een goede ‘mix’van het échte Griekenland en toeristische faciliteiten te zoeken.

Ook het feit dat Brigitte al goede contacten (fotograaf, bloemist, banketbakker, gemeente, etc) op dit eiland heeft, heeft meegewogen.

We zijn in juni 2007 op vakantie geweest op Samos om zo ter plaatse precies een jaar voor onze daadwerkelijke trouwdatum zelf alles te bekijken. We hebben het programma voor de dag zelf bedacht en na terugkomst alles met Brigitte besproken. Brigitte heeft vervolgens met alle betrokkenen op het eiland contact gezocht en zaken vastgelegd.

Omdat we weten hoe leuk het is om ervarigen van anderen te lezen willen wij proberen om kort onze trouwdag te beschrijven.

Onze hele groep verbleef in een klein dorpje aan de kust op ongeveer een half uurtje rijden van Samos-stad. Ik vertrok ’s morgens vroeg met moeder en vriendin naar de kapper in Samos stad en door een fortuinlijk misverstand hadden wij de kapperszaak helemaal voor ons alleen! Toen ik helemaal gekapt, gelakt en gekleed klaar was zijn we met z’n drieen naar het stadhuis gelopen. Tijdens deze wandeling van ca. 7 minuten was het een groot feest in de winkelstraat van Samos stad. Wanneer Grieken een bruid zien blijven ze staan en klappen ze voor je en roepen ze complimenten. Wat een begin van de dag, ik leek wel een ster!

Terwijl wij lekker bij de kapper zaten was Brigitte ondertussen druk in de weer met corsages, kaarsen, taarten en nog veel meer. Wij hoefden ons nergens zorgen om te maken en dat was een heerlijk gevoel.

Daniel vertrok vanuit het appartement met de groep per bus naar het mooie stadhuis. In het stadsparkje voor het stadhuis ontmoetten wij elkaar voor het eerst…wauw!

Om ca. 10.00 uur zijn wij dus eerst getrouwd. In Griekenland is trouwen in de gemeente een administratieve gebeurtenis, toch deed de loco burgemeester ontzettend zijn best om er iets moois van te maken. Brigitte vertaalde de korte ceremonie en begeleidde de groep.

Na het trouwen stond er champagne en een prachtige taart klaar in het park. De taart was niet alleen erg mooi, maar vooral heel erg lekker! Wij hadden de taart samen met Brigitte 2 dagen eerder bij de bakker zelf uitgezocht.

Toen hebben wij onze gasten verrast (?!) met een dansles van een uurtje met een heuse Griekse dansinstructrice. Wij dachten dat het ontzettend leuk zou zijn als iedereen ’s avonds op het feest met de voetjes van de vloer zou kunnen. Iedereen heeft hier enorm van genoten ondanks dat het inmiddels al een kleine 40 graden was en er geen airconditioning in het oude gebouwtje aanwezig was. Wij zijn ondertussen met onze fotograaf foto’s gaan maken.

Wij hebben in een leuk restaurant met een stadstuin geluncht en hebben daarna lekker iedereen de middag ‘vrij’gegeven. Lekker het zwembad in, kindjes naar bed en ontspannen.

’s Avonds hebben wij in Pythagorio aan het water ons feest gegeven. We hadden volle maan en het uitzicht op de zee was magisch. Uiteindelijk zijn we met een Griekse vissersboot terug naar ons appartement gevaren. Een perfecte afsluiting van een perfecte dag!

Mede namens mijn man Daniel wens ik iedereen die dit leest en hun bruiloft in Griekenland gaat beleven alvast een fantastische dag toe! Bij Brigitte zijn jullie aan het juiste adres!

Groeten,

Daniel & Nathalie Spelbos

Tips…

 

    • Leg zo vroeg mogelijk contact (als het kan minimaal een jaar van te voren) met Brigitte om in ieder geval een datum vast te leggen. Details volgen later vanzelf.

 

    • Geef bij de luchtvaartmaatschappij bij boeking aan dat jullie trouwkleding als handbagage meenemen. Zij kunnen deze voor je apart hangen.

 

    • Zorg dat je minimaal 3 dagen voor de bruiloft op plaats van bestemming bent. Zo kun je op je gemak alle lokale zaken regelen en ben je bestand tegen eventuele vertraging met het vliegtuig.

 

  • Vertrouw op Brigitte en de Grieken. Echt waar….alles komt meer dan goed!

Danil en Nathalie (Samos 2008)